A alege între o cadă și o cabină de duș este o misiune ce pare greu de realizat. Dacă iubești să te relaxezi cu o baie fierbinte după o zi aglomerată, atunci cada este alegerea potrivită. Însă, dacă spațiul pe care îl ai în baie este prea îngust, atunci cabina de duș este alegerea ideală. De asemenea, dacă dorești să consumi mai puțină apă, atunci cabina de duș se dovedește a fi cu adevărat eficientă. Mai mult, prin comparație cu o cadă, cabina de duș este și foarte ușor de întreținut.
De ce este avantajos să alegi o cabină de duș în locul unei căzi?
Specialiștii în design interior ai platformei homeguides.sfagate.com au realizat o scurtă a analiză a avantajelor pe care le poate avea montarea unei cabine de duș într-o baie. Cel mai mare avantaj pe care cabina de duș îl poate oferi este spațiul. Cabina pentru duș este potrivită pentru spațiile mici și astfel nu va exista riscul ca baia să pară foarte încărcată. Un alt avantaj pe care cabina de duș îl oferă este consumul redus de resurse, în special de apă. Pentru un duș rapid se folosește mai puțină apă decât pentru o baie fierbinte într-o cadă. De asemenea, cabina de duș este eficientă și atunci când vine vorba despre întreținerea băii.
Din ce este compusă o cabină de duș?
O cabină de duș poate avea mai multe tipuri de componente precum șine de rulare, profile pentru perete, balamale, uși sau garnituri pentru uși. Materialele folosite pentru confecționarea unei cabine de duș sunt acrilul sau metalul cromat. Pereții cabinei de duș pot fi confecționați din PVC sau sticlă. Există mai multe tipuri de cabine de duș ce pot fi montate într-o baie:
- Cabină de duș cu perete fix – se montează de perete, într-un colț al băii.
- Cabină de duș walk-in – este un simplu duș prevăzut cu un perete de sticlă, pentru a evita scurgerea apei în exterior.
- Cabină de duș de nișă – are formă dreptunghiulară, este înconjurată de trei pereți și este prevăzută cu o ușă.
- Cabină de duș în fața zidului – aceste cabine sunt prevăzute fie cu trei pereți, fie cu unul singur, paralel cu zidul. În ambele cazuri, cădița cabinei de duș este dreptunghiulară.
Mai mult decât atât, cabinele de duș pot fi clasificate și în funcție de forma lor sau de tipul de deschidere al ușilor.
Criterii pentru alegerea unei cabine de duș
Cei care vor să-și monteze în baie o cabină de duș trebuie să țină cont de anumite aspecte importante înainte de a achiziționa acest produs. În primul rând, trebuie aleasă o cabină de duș care să corespundă nevoilor pe care persoana care o utilizează le are. Astfel, pe piață există cabine de duș fără cădiță sau cabine de duș cu cădiță. De asemenea, trebuie luată în considerare deschiderea ușilor. Este recomandată o cabină de duș cu uși batante, datorită eleganței lor și rezistenței în timp. Nu în ultimul rând, trebuie acordată atenție și materialelor din care cabina de duș este confecționată. Cele mai elegante modele sunt cele din sticlă. Însă în momentul achiziției este important ca sticla să fie securizată. Acest model previne posibilele accidente care se pot petrece. Acrilul este cel mai comun material folosit pentru fabricarea cabinelor de duș, dar și cel mai ieftin.
Accesoriile și dotările sunt, de asemenea, importante. Pe piață există cabine de duș cu hidromasaj, care pot să ofere relaxare, precum o baie fierbinte într-o cadă. Etanșeitatea este o altă caracteristică care trebuie avută în vedere atunci când vine vorba despre cabinele de duș. Orice cabină de duș trebuie să ofere etanșeitate, pentru a evita riscul scurgerii apei în baie.
Curățarea cabinei de duș
Cabina de duș este cea mai expusă la depunerile de săpun sau de calcar. Aceste urme trebuie îndepărtate mereu, pentru că afectează calitatea materialului din care este fabricată cabina de duș, iar ele pot fi surse pentru microbi și bacterii. Cele mai multe cabine de duș sunt din sticlă securizată, iar urmele de calcar și săpun se observă foarte bine pe acest material. Astfel, pereții cabinei de duș trebuie curățați primii. Oțetul sau bicarbonatul de sodiu alimentar se dovedesc a fi cele mai la îndemână produse pentru curățarea pereților din sticlă ai cabinei de duș. De asemenea, alcoolul menajer îndepărtează eficient calcarul, fără să atace materialul. Acesta trebuie pulverizat pe pereții cabinei, pe duș și pe cădiță. Produsul trebuie lăsat să acționeze preț de un minut, apoi se clătește cu apă caldă.
Idei pentru amenajarea unei băi cu cabină de duș
Cabina de duș este ideală pentru băile mici sau pentru cele concepute în stil minimalist și simplu, așa cum este cel scandinav. În funcție de modelul ales și de materialul din care este confecționată, cabina de duș oferă avantaje multiple zonei de baie. De asemenea, trebuie să țineți cont și dacă doriți sau nu ca această să iasă în evidență. Cele mai potrivite sunt cabinele de tip walk-in, pentru că reușesc să creeze un efect vizual plăcut și să confere băii adâncime, chiar dacă spațiul este unul îngust. Totodată, cabina de duș trebuie să creeze efecte cromatice cu gresia pentru baie. Este de preferat ca nuanțele gresiei să se completeze cu cele ale cabinei de duș.