Proiectarea unei băi trebuie făcută cu o intenție clară, bazată pe reguli de design bine stabilite. Baia ar trebui să funcționeze bine și să arate grozav, pentru că este o încăpere care influențează considerabil calitatea vieții. Amenajarea băii trebuie făcută în așa fel încât să răspundă nevoilor tuturor membrilor familiei și să inducă relaxare. Schițarea planului de amenajare a băii te ajută să te asiguri că vei ajunge la o cameră care adaugă valoare locuinței. Planificarea amenajării băii în raport cu utilizatorul și alegerea mobilei de baie potrivită în raport cu spațiul, configurația și stilul de viață al utilizatorului sunt probabil cele mai importante reguli atunci când vine vorba de design și renovare a unui spațiu. De la mobilă pentru baie mică la tipuri de mobilier pentru o baie modernă, află mai multe idei pentru amenajarea băii în rândurile următoare.
De ce sfaturi trebuie să ții cont în amenajarea băii?
Poate că ai văzut un design de amenajare a băii pe o copertă de revistă sau un cont de Instagram. Cu toate acestea, există reguli esențiale care influențează considerabil un rezultat satisfăcător și de care trebuie să ții cont.
Amenajarea băii în jurul utilizatorului – Baia trebuie să răspundă și să se conformeze utilizatorului, nu invers. Evaluează nevoile tale și ale membrilor familiei tale înainte de a planifica baia. Mobila de baie are un rol extrem de important, astfel că este indicat s-o personalizezi (de exemplu, două chiuvete, cabină de duș cu pereți mați, dulapuri încăpătoare).
Design cu viziune – Amenajarea băii vizează prezentul sau viitorul? Ei bine, le poate face pe amândouă. Proiectează-ți baia pentru a-ți satisface preferințele actuale, ținând cont în același timp de posibilitatea de a vinde casa în viitor. Dacă vânzarea locuinței este o posibilitate pe viitor, îndepărtează-te de tendințe și rămâi la o amenajare de baie în stil clasic.
Încorporează lumina naturală – Nu toate băile au lumină naturală. Dar dacă a ta are, consideră-te norocos. Dacă baia are lumină naturală, încearcă să o valorifici și să o îmbunătățești dacă este posibil. Lumina naturală nu numai că amplifică senzația de bine, dar ajută și la reducerea mucegaiului și reduce costurile energetice prin înlocuirea iluminatului artificial în timpul zilei.
Cum alegi piesele de mobilier pentru baie potrivite?
Mobila de baie ocupă un rol important în ceea ce privește designul și confortul. Atunci când vine vorba de amenajarea unei băi, în special amenajarea unei băi mici, spațiul de depozitare este aspectul care modifică radical atmosfera încăperii. Atunci când este optimizat corespunzător, baia devine un spațiu calm și organizat. Așadar, înainte de a căuta mobilă de baie, gândește-te la ce vrei să depozitezi în baie. Ai nevoie doar de un loc pentru articolele de toaletă sau este necesar spațiu pentru bijuterii, machiaje, prosoape, produse de curățenie? Mobila de baie trebuie să răspundă tuturor nevoilor tale. O altă recomandare ar fi să te gândești dacă nevoile tale de depozitare se vor modifica în viitor (poate pe măsură ce familia crește), astfel încât să nu fie nevoie să schimbi mobila de baie mai târziu.
Abia după bifarea criteriilor tehnice și de funcționalitate, poți alege mobila de baie în funcție de design. Vizualizează diferite stiluri de amenajare baie pe site-uri precum Pinterest și identifică ce zonă te-ar atrage mai mult – mobila de baie clasică sau modernă.
Mobilierul de baie poate fi contemporan și minimalist în aspectul său sau poate avea un aspect mai clasic. Mobila modernă de baie este adesea albă și lucioasă în finisaj, ceea ce va contura o atmosferă sterilă, dar elegantă. Alternativ, poți opta pentru mobilă de baie tradițională, cu un finisaj cu aspect de lemn, pentru a adăuga un interes decorativ și un contrast cald.
Cum alegi accesoriile?
Accesoriile pentru baie joacă un rol vital în determinarea atmosferei, stilului și aspectului general al băii. Selectându-le pe cele potrivite, poți face ca baia să arate confortabilă, chic, glamour, minimalistă sau orice alt stil care ți se potrivește. Fie că sunt fabricate din lemn, plastic sau oțel inoxidabil, accesoriile pentru baie vin într-o varietate de stiluri și au scopuri diferite. Înainte de a-ți alege accesoriile pentru amenajarea băii, cunoaște-ți bugetul. Nu face prea multe compromisuri și găsește accesorii care se încadrează în bugetul tău, dar totuși de bună calitate. Accesoriile de baie din ceramică și sticlă sunt cel mai ușor de curățat și întreținut, dar asta implică riscul de a se deteriora accidental. Cele din oțel inoxidabil ar putea fi mai scumpe, dar prețul se justifică printr-o durată de viață mai lungă.