Faianța pentru baie este un element extrem de important, atât în ceea ce privește aspectul funcțional, întrucât impermeabilizează baia, cât și aspectul estetic, faianța determinând atmosfera generală a băii. Cu atât de multe opțiuni disponibile de faianță pe piață în ceea ce privește materialele, formele, dimensiunile, finisajele, culorile și modelele, alegerea celei mai bune opțiuni de gresie și faianță pentru baie poate deveni obositoare. Totuși, există câteva reguli simple în designul de interior care simplifică considerabil procesul de identificare a celor mai potrivite opțiuni. Următoarele rânduri își propun să îți ofere indicații care să te ajute să restrângi segmentul și să alegi modelele de gresie și faianță potrivite pentru baia ta.
Cum alegi dimensiunea corectă a gresiei și faianței
Faianța pentru baie nu se alege doar în funcție de preferințe estetice, de gust. Cu alte cuvinte, nu poți alege faianță de culoare verde pentru că îți place verdele. Sau plăci de faianță de dimensiune mare pentru că așa erau cele de coperta revistei IKEA. Dimensiunea băii este factorul principal care influențează modelul, culoarea și dimensiunea plăcilor de faianță.
Pentru o baie nu foarte spațioasă, este întotdeauna indicat să optezi pentru gresie și faianță mai deschise la culoare, care nu fac altceva decât să ofere băii senzația de spațiu, lumina, aerisire. După ce alegi culori precum alb, bej, gri deschis, asigură-te că iei în considerare plăcile de faianță de baie cu finisaj lucios, deoarece reflectă lumina și amplifică senzația de spațiu pe care o menționam anterior.
Iar dacă faianța de baie este indicate să fie lucioasă, nu același lucru se poate spune și despre gresie. Deoarece baia este predispusă să devină alunecoasă atunci când este umedă, alege un finisaj mat, gresie texturată sau anti-alunecare, deoarece oferă o aderență mai bună.
În ceea ce privește dimensiunea plăcilor de gresie și faianță pentru baie, alege opțiunea care asigură o cantitate minimă de tăiere și risipă. Pe lângă beneficiile economice și ecologice, plăcile de faianță de baie de dimensiuni mari au un aspect contemporan și sunt mai eficient de aplicat. Dar în vreme ce poți experimenta cu pereții, ar trebui să alegi plăci mai mici pentru gresie. Argumentul constă în faptul că numărul liniilor de chit crește și oferă mai multă rezistență la alunecare pe podea.
În același sens, merită menționat și materialul din care sunt fabricate plăcile de gresie și faianță. De la ceramică, porțelan, sticlă, până la piatră naturală și mozaic, există o gamă largă de materiale disponibile. Totuși, ceramica și porțelanul sunt cele mai populare opțiuni de faianță de baie datorită durabilității, ușurinței de întreținere și proprietăților antiaderente.
Finisajele din baie și stilul de amenajare
Modelele de faianță de baie, mobilierul, accesoriile și finisajele – toate comunică un anumit mesaj, o atmosferă, un stil. În cazul în care ai nevoie de puțină ghidare, află că principalele stiluri de amenajare sunt:
Tradițional sau clasic – Printre principalele caracteristici ale băilor tradiționale se numără cada de sine stătătoare, țevile expuse vederii și combinațiile de gresie și faianță de porțelan, cu modele florale.
Modern, contemporan – Modernitatea este oferită atât de design (plăci de culoare neutră, de dimensiuni mari, materiale experimentale), cât și funcționalitate, întrucât gresia și faianța de baie prezintă astăzi proprietăți antibacteriene și antiaderente și sunt fabricate din materiale durabile, cu efecte realiste de ciment, marmură, metal și lemn.
Glamour, prețios – Atmosfera glamour poate fi obținută foarte ușor cu ajutorul faianței de tip mozaic, cunoscută pentru caracteristicile de textură, culori bogate și efecte de strălucire. Finisajele și accesoriile lucioase, iluminatul, bateriile aurii contribuie la conturarea unui interior luxuriant și opulent, care păstrează în continuare o eleganță relaxată.