Încălzirea în pardoseală este un sistem life changer. Cel mai mare beneficiu al sistemelor de încălzire prin pardoseală este capacitatea lor de a încălzi uniform podeaua și, implicit, întreaga încăpere. De asemenea, sunt silențioase, non-alergenice, eficiente energetic, ușor de instalat și nu necesită mentenanță cum o fac sistemele tradiționale de încălzire. Încălzirea în pardoseală, fie electrică sau cu apă fierbinte, face ca momentul în care ieși din duș și pășești pe podea să fie unul de maxim confort. Totuși, pentru a beneficia de toate aceste avantaje, finisajul joacă un rol esențial. În cazul în care nu colaborezi cu un designer de interior sau nu ai acces la opinia unui specialist, rândurile următoare își propun să-ți fie ghid în alegerea celui mai potrivit finisaj pentru sistemul de încălzire în pardoseală.
Care este finisajul potrivit pentru încălzirea în pardoseală?
Materialul ales pentru finisaj afectează timpul de încălzire prin pardoseală, deoarece fiecare material are masă termică și conductivitate diferite. Cu cât masa termică este mai mică și conductivitatea este mai mare, cu atât căldura de la încălzirea electrică prin pardoseală sau de la cea pe bază de un agent termic este mai rapid transmisă către suprafața podelei. Cel mai bun finisaj pentru încălzirea prin pardoseală este cel care transferă eficient căldura de la UFH la suprafața podelei. Suprafețele dure, cum ar fi piatra, gresia, plăcile ceramice sau lemnul prelucrat, oferă cel mai bun transfer de căldură, deoarece sunt cele mai conductoare termic, dar există soluții și pentru multe alte opțiuni de materiale pentru a funcționa bine. Materialele cu masă termică scăzută se răcesc mai repede decât materialele cu masă termică mare, iar capacitatea de răspuns a unui sistem de încălzire prin pardoseală poate fi îmbunătățită prin utilizarea plăcilor izolatoare pentru a încuraja transferul căldurii către finisajul podelei.
Ce material folosim la încălzirea în pardoseală?
Alegerea finisajului de pardoseală trebuie făcută în funcție de un criteriu esențial – conductivitatea termică a materialului, cu alte cuvinte rapiditatea și eficiența cu care se transferă căldura generată la suprafața podelei. Cele mai potrivite finisaje pentru încălzirea în pardoseală sunt gresia și piatra, a căror conductivitate termică ridicată este echivalentă cu o încălzire mai rapidă, mai multă energie termică, o mai bună reținere a căldurii și eficiență generală în funcționare. Mai mult, sistemul de încălzire în pardoseală electrică este ideal și în zone cu pierderi mari de căldură, cum ar fi serele, accelerând cu succes procesul de vegetație. Pardoselile încălzite prin acest sistem pot încălzi încăperea până la 29°C sau mai mult, oferind o putere termică ridicată de până la 200 W/m². Grosimea finisajelor este un aspect ce merită atenție, întrucât, în vreme ce are un impact redus asupra producției de căldură, crește totuși timpul de încălzire, așa că este recomandat să rămâi la o grosime maximă de 20 mm atunci când cauți un sistem receptiv.
În ciuda bunei compatibilități a anumitor materiale, acest lucru nu înseamnă că materialele mai puțin conductoare nu pot fi utilizate pentru încălzirea prin pardoseală. Soluții de implementare a sistemelor de încălzire prin pardoseală pot fi găsite pentru aproape fiecare finisaj de podea, fie că este vorba de parchet, cauciuc sau vinil. Indiferent dacă renovezi casa sau alegi sistemul cu încălzire în pardoseală pentru o construcție nouă, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să ceri opinia unui specialist. Acest lucru îți va asigura confortul și rezultatele dorite și evita posibilele bătăi de cap.
În cazul în care te întrebi cât costă încălzirea în pardoseală, trebuie să știi că prețul este influențat de factori precum mărimea suprafeței, materialele folosite, automatizarea, manopera. În general, se poate estima că montarea unui sistem de încălzire în pardoseală costă în jur de 150 de lei pe metru pătrat, incluzând materialele și manopera. Deși poate părea ridicat, s-ar putea spune că prețul este justificat de confortul și economiile la plata lunară a facturilor de care se bucură utilizatorii acestui sistem.