Plăcile de gresie porțelanată au proprietatea de a fi foarte durabile și rezistente la trafic pietonal, uzură și intemperii, motiv pentru care sunt utilizate pe scară largă în proiecte rezidențiale și comerciale. O gamă largă de opțiuni de diferite dimensiuni, culori, modele, texturi concurează pentru atenția ta, împreună cu o gamă largă de prețuri. Chiar dacă ai deja o idee despre ceea ce îți dorești, procesul de alegere a plăcilor porțelanate poate fi solicitant. În trecut, era dificil pentru consumatori să compare o placă cu alta, deoarece nu existau standarde consecvente. Două plăci de dimensiuni, aspect și poate chiar costuri similare puteau avea niveluri foarte diferite de duritate și durabilitate. Astăzi, însă, există un sistem simplu de clasificare care ne indică rezistența plăcilor de porțelan și facilitează identificarea zonei unde ar funcționa cel mai bine acel tip de plăci. Spre deosebire de alte materiale care sunt clasificate, sistemul de gradare a plăcilor nu indică calitatea plăcii, ci doar o clasifică după utilizarea ideală. De exemplu, gresia porțelanată cu gradul 1 este potrivită pentru finisarea pereților, cea de gradul 2 pentru încăperi cu trafic redus precum dormitorul, în vreme ce gresia porțelanată de gradul 5 este potrivită pentru încăperi cu trafic intens și predispoziție la contact cu substanțe chimice sau intemperii.
Despre gresia porțelanată și încălzirea în pardoseală
Încălzirea în pardoseală poate aduce un plus de confort oricărei locuințe, dar identificarea modelului potrivit de gresie porțelanată poate fi o sarcină dificilă. Cel mai bun mod de a-l identifica este să răspunzi la întrebări legate de scopul utilizării pardoselei, frecvența traficului, umiditatea mediului. În vreme ce baia poate necesita un anumit tip de gresie porțelanată, cea pentru hol trebuie să îndeplinească alte proprietăți și caracteristici, având în vedere că este o zonă care are de-a face cu noroi, murdărie și trafic intens. În ceea ce privește gresia pentru încălzire în pardoseală, cel mai favorabil material este cel dur, precum piatra, porțelanul sau ceramica, deoarece este cel mai bun conductor termic dintre toate finisajele de podea, permițând energiei din tubul de încălzire să se transfere rapid pe suprafața podelei.
Care este cea mai bună gresie porțelanată de tip parchet?
Gresia porțelanată tip parchet este concepută pentru a avea aspectul lemnului și proprietățile de durabilitate ale porțelanului. Gresia porțelanată vine adesea sub formă de scânduri, ca lemnul real, dar este disponibilă și în alte forme (hexagon, romb). În general, plăcile de porțelan și ceramică tind să fie mai rezistente și mai durabile decât lemnul de esență tare. Cu toate acestea, pentru a avea cea mai bună performanță, trebuie să fie montate corect, deoarece până și cea mai mică greșeală în montaj determină cioplirea și chiar fisurarea lor. Pentru un efect de podea unitară se recomandă gresia porțelanată rectificată, deoarece rosturile minime de îmbinare îi conferă aspectul natural mult dorit.
Ce gresie porțelanată aleg la exterior?
Gresia porțelanată este o opțiune excelentă pentru utilizare la exterior din mai multe motive. Toate plăcile de porțelan au o rată de absorbție a apei mai mică de 0,5%, ceea ce le face rezistente la pete și la intemperii. Deoarece nu absorb aproape deloc apă, plăcile de porțelan nu se vor crăpa la temperaturi de îngheț, ca alte materiale. De asemenea, gresia porțelanată este rezistentă la decolorarea provocată de razele soarelui, chiar și atunci când este plasată în lumina directă a acestuia. Totuși, în ciuda faptului că este un material dens și rezistent, asigură-te că alegi gresie porțelanată evaluată ca fiind potrivită pentru exterior. În vreme ce gresia porțelanată lucioasă poate fi spectaculoasă în interior, ea devine alunecoasă dacă se udă, ceea ce înseamnă că un model potrivit pentru exterior va fi gresia porțelanată cu suprafață texturată.
Cum aleg o gresie porțelanată?
În funcție de buget – Primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când vrei să achiziționezi gresie porțelanată este bugetul tău. Suma pe care o rezervi acestui produs va limita selecția din care poți alege. Stabilește încă din faza de proiectare tipul de gresie vizată, pentru a nu avea surprize neplăcute mai târziu.
În funcție de utilizare – Deși mai multe modele de gresie pot rezista la zgârieturi, pete, apă și îngheț, nu toate sunt construite la fel. Unele plăci de gresie porțelanată sunt mai dure decât altele, ceea ce înseamnă că unele plăci de exterior sunt predispuse la zgârieturi, crăpături și alte daune. Asigură-te alegi gresia porțelanată potrivită pentru locul în care intenționezi să o montezi.
În funcție de lumină – Atunci când este plasată într-o zonă umbrită, gresia porțelanată neagră poate crea un efect mohorât, de neliniște. În mod similar, gresia porțelanată în culori deschise poate face ca o zonă însorită să se simtă luminoasă, proaspătă, aerisită. Pentru a obține cel mai bun efect vizual, montează întotdeauna gresie de culoare deschisă în locurile în care nu pătrunde prea mult soare. Dacă încăperea sau terasa primește multă lumină directă a soarelui, utilizează în schimb gresie porțelanată gri sau de altă culoare întunecată.
În funcție de stilul casei – Nu alege un model de gresie porțelanată care să contrasteze cu designul restului casei. De exemplu, gresia rustică va arăta nepotrivit într-o casă modernă. Alege gresie de culoare, textură și stil care se armonizează cu designul încăperii în care urmează să fie montată.