Plăcile din ceramică sunt realizate dintr-o mixtură de materiale precum argilă, nisip, cuarț și apă. Acest tip de produs este foarte folosit pentru decorarea interioarelor locuințelor, magazinelor, restaurantelor, hotelurilor, birourilor sau spitalelor. Plăcile de ceramică sunt foarte populare și ușor de folosit pentru podele sau pentru acoperirea pereților. Meșterii preferă să lucreze cu plăcile de ceramică datorită faptului că montarea lor nu este complexă și nu impune utilizarea unor metode speciale de lucru sau a altor materiale. De asemenea, prețul cu care pot fi achiziționate este un alt motiv pentru care utilizarea plăcilor ceramice este recomandată.
De ce să cumpărăm plăci ceramice?
Plăcile ceramice sunt disponibile în numeroase forme, mărimi și culori. De obicei, magazinele de specialitate le comercializează în formă rectangulară sau pătrată. Dar ele pot fi tăiate și în alte forme, folosind un cuțit special pentru tăierea plăcilor, după cum recomandă dailycivil.com. Este foarte util pentru ca tăietura să fie perfectă. Acest tip de produs oferă siguranță și este capabil să reziste la temperaturi foarte mari. Pe de altă parte, specialiștii de la epichomeideas.com consideră că plăcile ceramice sunt rezistente și nu au nevoie de întreținere specială. Suprafața lor este solidă și antistatică, de aceea nu permite așezarea prafului sau a murdăriei. Obținerea plăcilor de ceramică se realizează în mai multe etape, care implică amestecarea mineralelor din care sunt confecționate, presarea lor pentru a căpăta formă și aplicarea unei glazuri speciale, confecționată dintr-un derivat al sticlei, pentru a-i spori rezistența. Apoi se aplică culoarea, iar la final plăcile sunt introduse într-un cuptor la o temperatură de 2000 de grade Fahrenheit.
Tipuri de plăci ceramice
Pe piață există trei tipuri de plăci ceramice care se comercializează în momentul de față:
- Plăcile glazurate – sunt fabricate din argilă și apă. În tot acest proces se folosește argila pudră, care se amestecă apoi cu apă și se pune la presat într-o formă, care va deveni ulterior placa ceramică. Plăcile se usucă, apoi sunt acoperite cu un preparat derivat din sticlă, denumit glazură pentru plăcile ceramice
- Plăci ceramice pentru pereți – acest tip de plăci sunt folosite în special pentru pereții băilor și bucătăriilor. Sunt disponibile într-o varietate de culori, forme și mărimi. Pot fi folosite și ca elemente decorative pentru dormitoare, sufragerii sau băi. De obicei, spațiul dintre două plăci ceramice pentru pereți este umplut cu chit. De asemenea, chitul este disponibil în mai multe culori, pentru a oferi o estetică aparte plăcilor montate pe pereți.
- Plăci ceramice pentru pardoseală – plăcile din ceramică sunt ideale pentru pardoseli, datorită rezistenței crescute pe care o au. Formele inedite și culorile care respectă cele mai noi tendințe le transformă în produsele ideale pentru orice tip de pardoseală.
- Plăci ceramice pentru exterior – dacă vrei să îți decorezi terasa, ai nevoie de plăci ceramice de exterior. Acestea arată mai natural decât cele de porțelan și sunt adaptate și bugetelor mai mici. De asemenea, sunt mai ușor de tăiat și se găsesc într-o gamă variată de culori și stiluri.
De asemenea, cei care vor să exploreze această zonă au la dispoziție o multitudine de tipuri de plăci ceramice, din care le pot alege pe cele potrivite gustului și stilului lor:
- placi ceramice decorative
- placi ceramice speciale
- placi ceramice mozaicate
Avantajele plăcilor ceramice
Există mai multe avantaje datorită cărora specialiștii în design interior recomandă utilizarea plăcilor ceramice:
- Rezistența la apă – Datorită modului în care au fost realizate, plăcile ceramice pentru baie au o rezistență crescută la umiditate, fiind ideale pentru pereții și pardoseala băii.
- Sunt ușor de întreținut – Este nevoie doar de o cârpă înmuiată în apă pentru a șterge plăcile ceramice. Acestea vor deveni ca noi în câteva secunde.
- Durabilitatea în timp – plăcile ceramice sunt ideale și datorită rezistenței în timp pe care o au. Fabricanții susțin că pot rezista până la 20 de ani sau chiar mai mult.
- Cost redus – Chiar dacă tehnologia de fabricare este complexă, plăcile ceramice nu au costuri foarte mari de achiziție. Tocmai de aceea, aproape oricine și le poate permite pentru decorarea băii.
- Sunt antialergice – O caracteristică importantă a plăcilor ceramice este faptul că nu mențin pe suprafața lor alergeni precum praful, polenul sau părul animalelor de companie.
Dezavantajele plăcilor ceramice
Ca orice alt produs, plăcile ceramice au și câteva dezavantaje de care ar trebui să țineți cont înainte de ale achiziționa:
- Mențin răceala – plăcile ceramice nu sporesc senzația de căldură. Din contră, mai ales în timpul iernii, pot spori senzația de rece în zona unde sunt montate.
- Aderența scăzută – chiar dacă sunt rezistente și frumos colorate, plăcile ceramice au un nivel scăzut de aderență. Așa că mare atenție la accidentele casnice!