Indiferent de spațiul avut la dispoziție, interiorul unei locuințe trebuie să fie amenajat astfel încât să ne reflecte cât mai mult stilul. Invadate de lumina exterioară, unele spații se remarcă prin generozitatea ferestrelor. Altele, atrag atenția datorită alegerii unei culori potrivite pentru pereți. Utilizarea gresiei porțelanate poate fi o soluție pentru un interior deosebit. Formele și nuanțele diverse transformă acest tip de gresie într-un material ce ar trebui să fie tot mai mult prezent în locuințe. Atunci când optăm pentru gresie porțelanată, trebuie să știm că aceasta este impermeabilă, oferă rezistență superioară la șocuri și, mai mult decât atât, nu lasă urme.
Unde se poate monta gresia porțelanată?
Orice tip de gresie porțelanată se obține prin coacere simplă. Materialele folosite pentru realizarea sa îi conferă un nivel superior de rezistență. Tocmai de aceea, în urma analizei efectuate de către Porcelain Enemel Institute (organism creat în Statele Unite ale Americii cu scopul de a susține industria porțelanului), gresia porțelanată a fost trecută pe lista produselor cu înaltă rezistență, ce beneficiază de calificative PEI III și PEI IV. Având rezistența foarte mare, gresia porțelanată poate fi montată în zonele intens circulate. De exemplu, pe holul de la intrare. De asemenea, și bucătăria este un spațiu foarte circulat din interiorul locuinței. Astfel, experții în amenajări interioare recomandă orice tip de gresie porțelanată pentru această încăpere. Datorită rezistenței crescute, puteți monta gresie porțelanată și la exterior. Este ideală pentru scările exterioare, terase sau balcoane. Gresia porțelanată are și avantajul unei rezistențe sporite la schimbările de temperatură.
Avantajele gresiei porțelanate
Materialele utilizate pentru confecționarea gresiei porțelanate sunt argila și nisipul. Datorită lor, avantajele pe care acest tip de gresie le are sunt multiple. Așa cum am explicat mai devreme, unul dintre principalele avantaje pe care gresia porțelanată le are îl reprezintă rezistența sporită la șocuri și temperaturi extreme. Totodată, gresia porțelanată are o bună impermeabilitate. Este ideală și pentru băi, pentru că nu permite apei să intre în profunzimea plăcilor, evitându-se astfel formarea de mucegai. Astfel, gresia porțelanată este gresia potrivită pentru baie. Își menține calitățile în timp și, de asemenea, nu se pătează. Calitatea gresiei porțelanate se menține cu atât mai mult dacă în locuință este montat un sistem de încălzire prin pardoseală.
Ce caracteristici are gresia porțelanată?
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de fizicieni ai Universității Makerere, din Uganda, caracteristicile gresiei porțelanate sunt date de materialele din care aceasta este fabricată. Denumit „Proprietățile fizice și mecanice ale gresiei porțelanate realizate din materiale brute”, studiul arată că ceramica, de exemplu, oferă gresiei porțelanate plasticitate. De asemenea, îi conferă capacitatea de a se usca rapid. Caolinul este materialul care oferă rezistență plăcilor de gresie porțelanată, susțin experții în fizică din Uganda.
Datorită tehnologiei și utilizării materialelor brute, gresia porțelanată este disponibilă într-o varietate mai mare de culori și decoruri. Totodată, gresia porțelanată este un material cu care se poate lucra eficient, fiind foarte ușor de montat. Fie că este amplasată în interior, fie că este folosită pentru exterior, lucrarea realizată cu gresie porțelanată va fi lipsită de modificări suplimentare. Mai mult, datorită rezistenței ridicate, în cazul unor accidente, gresia porțelanată nu va prezenta fisuri. Montajul gresiei porțelanate trebuie realizat doar de către specialiști, deoarece este nevoie de un adeziv special, pe care doar profesioniștii îl pot utiliza.