Programează
o întâlnire!

Caută
Close this search box.
Logo Pazo

Ghid de amenajare pentru plăcile ceramice

Plăcile ceramice sunt elemente de finisaj folosite pentru acoperirea pereților și podelelor. Datorită evoluției tehnologice, ele sunt disponibile în diferite mărimi, forme și design-uri. Plăcile ceramice sunt ideale atât pentru interior, cât și pentru spațiile exterioare, fiind nu doar funcționale, ci și estetice. Caracteristica principală a plăcilor ceramice este durabilitatea, ceea ce le face o opțiune potrivită pentru decorarea pereților și a podelelor.

Există mai multe tipuri de plăci ceramice: glazurate, neglazurate și porțelanate. Caracteristicile tehnice ale fiecărui tip de plăci ceramice diferă în funcție de compoziția și destinația lor. În ceea ce privește tendințele, în anul 2022 atenția se îndreaptă asupra plăcilor ceramice în culori naturale sau pastel.

Află mai departe detalii despre plăcile ceramice – caracteristicile lor, pentru ce spații sunt potrivite și aspectele de care trebuie să ții cont în alegerea acestora.

Tipuri de plăci ceramice. Costuri și utilizări

Plăcile ceramice pot fi:

  • Neglazurate

Ambele fețe ale acestor tip de plăci ceramice sunt poroase, iar culoarea inițială este dată de nuanța lutului din care aceasta e fabricată.

  • Glazurate

Acest tip de plăci ceramice sunt supuse unui pas suplimentar în procesul de fabricație, și anume una dintre fețe este supusă unei a doua etape de ardere, la o temperatură mai ridicată decât cea din prima etapă. Astfel se obține o suprafață netedă (glazura).

  • Porțelanate

Plăcile glazurate sunt introduse încă o dată în cuptoare, în final rezultând plăci ceramice cu aspect de porțelan. Astfel, ele au căpătat denumirea de plăci ceramice porțelanate.

Plăcile ceramice neglazurate sunt foarte populare deoarece se taie și se montează ușor, dar și pentru că vin într-o mare diversitate de nuanțe și modele. Ele au un nivel ridicat de absorbție a umidității, de aceea nu sunt potrivite pentru băi sau spații exterioare. Se pretează pentru a fi utilizate în special în bucătării, balcon și holuri, deoarece oferă un aspect natural încăperilor. Un metru pătrat de gresie simplă variază între 30 și 70 de lei pe metrul pătrat, în funcție de dimensiuni și model.

Plăcile ceramice glazurate

Plăcile ceramice glazurate sunt destinate spațiilor interioare. Ele pot avea modele florale, geometrice, pot fi mate sau lucioase și pot avea un aspect marmorat. Gresia glazurată are o rezistență destul de scăzută la abraziune și se poate ciobi ușor, de aceea este important să alegi plăci ceramice glazurate de calitate. În funcție de rezistența la uzură, aceste plăci ceramice sunt împărțite în categorii definite de Porcelain Enamel Institute, pe baza standardului EN ISO 10545-7. Fiecare categorie de plăci ceramice glazurate este potrivită pentru un anumit spațiu al locuinței, în funcție de traficul existent în acea încăpere. Prețurile plăcilor ceramice glazurate pornesc de la 20 de lei și pot ajunge la 120 de lei pe metrul pătrat.

Plăcile ceramice porțelanate

Reprezintă tipuri plăci ceramice potrivite atât pentru spațiile interioare, cât și pentru cele exterioare, având un nivel ridicat de impermeabilitate și fiind rezistente la foc, temperaturi scăzute și trafic intens. Avantajul acestor plăci ceramice constă în faptul că își vor păstra aspectul estetic pentru mult timp, deoarece nu se pătează și nu se deteriorează ușor. Sunt o bună opțiune pentru holuri și terase. Montarea lor însă nu este atât de simplă, de aceea este nevoie de ajutorul meșterilor specializați, care au îndemânarea și instrumentele necesare tăierii cu precizie plăcilor. Costul plăcilor ceramice variază între 25 și 220 de lei pe metrul pătrat.

Tendințe plăci ceramice

Tendințele în materie de plăci ceramice pentru anul 2022 reflectă nevoia de a obține senzația de căldură și confort, prin intermediul unei varietăți de texturi, culori și materiale. Astfel, culorile în tendințe sunt cele calde și cele pastelate. Plăcile ceramice de dimensiuni mari sunt, de asemenea, în tendințe anul acesta, de preferat pardoseli din plăci ceramice texturate, cu aspect de piatră naturală, care oferă sentimentul de siguranță și de relaxare.

Clasificare plăci ceramice în funcție de compoziție

Plăcile ceramice sunt clasificate în două categorii, în funcție de materialele din care sunt compuse:

  • Plăci ceramice din pastă roșie: culoarea care imprimă materialul este argila, folosită cel mai adesea ca materie primă pentru realizarea plăcilor ceramice. Sunt potrivite ca plăci ceramice interior și au un nivel mai mare de absorbție a apei.
  • Plăci ceramice din pastă albă: materialul de bază folosit pentru obținerea acest plăci ceramice este caolinul, care oferă culoarea albă. Aceste plăci au un nivel mai scăzut de absorbție a apei și o densitate mai mare.

Dacă decizi să amenajezi singur spațiile locuinței tale, fie că e vorba de plăci ceramice interior, placi ceramice exterior sau plăci ceramice fațadă, trebuie să ții cont de faptul că fiecare spațiu are nevoie de tipuri plăci ceramice diferite. De exemplu, pentru amenajarea holurilor, optează pentru plăci ceramice durabile, rezistente la trafic intens, iar pentru amenajarea băii, alege plăci ceramice cu un nivel scăzut de absorbție a apei. Pe lângă materialele necesare montării plăcilor ceramice, vei avea nevoie și de un sistem nivelare plăci ceramice, care oferă avantajul de a reduce timpul de montare a acestora.

Cu ajutorul specialiștilor Pazo, vei afla tot ce trebuie să știi despre plăcile ceramice: avantajele și dezavantajele fiecărui tip de plăci ceramice, precum și informații care te vor ajuta să alegi variantele potrivite pentru locuința ta.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm să-l distribui prietenilor:

Ultimele tendințe