Decorurile scandinave sunt alegerea ideală pentru amenajarea băii, deoarece creează o atmosferă calmă și relaxantă. Baia în stil scandinav este asociată cu simplitatea, iar culorile oferă spațiului luminozitate. Albul și bejul sunt considerate nuanțe de bază. De asemenea, pentru a amenaja o baie în stil scandinav, este nevoie de materiale precum lemn sau piatră. Pretabil pentru băile în stil scandinav sunt și plăcile de gresie și faianță care imită lemnul.
Baie în stil scandinav – caracteristicile stilului
Baia este acel loc intim dintr-o locuință, care trebuie tratat cu grijă în momentul amenajării. Stilul scandinav, prin simplitatea sa, redă băii această senzație de intimitate. Stilul scandinav este tot mai popular astăzi, fiind deseori utilizat pentru amenajările interioare. Iar orice baie în stil scandinav este o adevărată oază de relaxare și detașare de cotidian. Principala caracteristică a unei băi în stil scandinav este simplitatea. Designerii de interioare din cadrul treehouse.co susțin că băile în stil scandinav sunt concepute cu gust și moderație. Având în vedere că vorbim de un stil minimalist, pentru o baie în stil scandinav nu este nevoie de utilizarea unor decorațiuni. Sunt suficiente câteva accesorii precum coșuri pentru prosoape și cosmetice sau câteva mici covorașe, pentru ca spațiul să fie amenajat cu gust și să fie pus în valoare. Este important însă cum alegem mobilierul pentru baie – acesta trebuie să țină cont de atmosfera pe care ne dorim să o creăm în acest spațiu. Baia în stil scandinav are la bază principiul funcționalității și utilizarea unor palete de culori simpliste. Dominante sunt culorile alb, bej sau gri. Ele pot fi combinate cu alte nuanțe mai îndrăznețe, însă totul trebuie să creeze efectul de simplitate ce caracterizează stilul scandinav.
Baie scandinavă cu duș
Un rol important în crearea efectului de simplitate, caracteristic stilului scandinav, îl au piesele de mobilier și obiectele sanitare ce trebuie montate într-o baie în stil scandinav. Acest tip de baie se pretează cel mai mult pentru spațiile mici. În cele mai multe băi în stil scandinav se amenajează dușurile de tip walk-in. Avantajul unei băi în stil scandinav cu duș este că acest obiect sanitar este mai puțin vizibil și nu ocupă mult spațiu. Este important ca pereții de sticlă ai cabinei de duș să fie combinați cu pereții albi ai băii în stil scandinav. Astfel, se va crea un efect vizual în care spațiul, deși îngust, va căpăta adâncime. De asemenea, pentru mai mult spațiu, puteți renunța la cabina de duș, alegând un duș care să aibă etajere pe care pot fi așezate produsele de îngrijire pe care le folosiți în fiecare zi.
Baie scandinavă cu cadă
Într-o baie în stil scandinav, cada joacă rolul principal. Este elementul care atrage cel mai mult atenția. Indiferent de zona în care va fi amplasată, cada trebuie să iasă în evidență. Așa cum stilul scandinav este caracterizat de simplitate, și căzile pentru băile în stil scandinav trebuie fie minimaliste. O astfel de cadă trebuie fabricată din materiale robuste și rezistente, precum piatra naturală. Se pot utiliza și căzile din metal, dar modelul trebuie să fie unul retro, inspirat din anii ’20 – ’30. De asemenea, obiectele sanitare pentru cadă trebuie să respecte linia simplității și a minimalismului.
Avantajele folosirii stilului scandinav într-o baie
Nu este important dacă spațiul dedicat băii este mare sau mic, important este ca acesta să nu fie încărcat. Regula se aplică și atunci când dorim să amenajăm o bucătărie în stil scandinav.
Potrivit architectureartdesing.com, termenul „încărcat” se referă la utilizarea unui număr prea mare de piese de mobilier sau la o așezare necorespunzătoare a obiectelor sanitare din baie.
În concluzie, o baie în stil scandinav vă va oferi șansa de pune în valoare fiecare centimetru disponibil al băii, păstrând în același timp senzația de spațiu și intimitate.