Când te gândeşti la amenajarea casei, pentru început, finisajele sunt cele mai importante. Indiferent de camera pe care vrei să o renovezi, îţi doreşti ca pardoseala şi pereţii să fie amenajaţi cu materiale de calitate şi durabile. Vrei să alegi cea mai bună variantă de finisare, în special în baie şi în bucătărie, zone ce implică umiditate ridicată sau schimbări de temperatură. Plăcile ceramice sunt preferate, în general, pentru uşurinţa întreţinerii, rezistenţa ridicată la umiditate şi durabilitatea lor. Dacă ai ales să îţi reamenajezi locuinţa folosind plăci ceramice, dar eşti indecis în privinţa celei mai potrivite opţiuni pentru tine, continuă să citeşti articolul pentru a afla ce recomandă specialiştii Pazo când oscilezi între plăcile ceramice simple şi plăcile ceramice porţelanate.
Plăcile ceramice sunt cunoscute pentru versatilitatea modelelor, durabilitate şi rezistenţă, dar aceste calităţi diferă în funcţie de modul de formare. Cele mai utilizate plăci ceramice se împart în două categorii: plăci din ceramică simplă şi plăci porţelanate.
Placă din ceramică simplă
Plăcile din ceramică simplă sunt realizate din argilă naturală, nisip şi apă. Materialele sunt turnate în forma modelului dorit, fie pătrat, dreptunghi sau hexagon, şi sunt uscate prin expunerea la o temperatură ridicată.
Principalele avantaje ale plăcilor din ceramică simplă sunt uşurinţa cu care se taie şi se montează, aspectul clasic şi răcoarea naturală pe care o conferă, dorită mai ales dacă este utilizată în spaţiile calde.
Este uşor de aplicat, iar costurile întreţinerii sunt reduse. Nu sunt potrivite pentru spaţii exterioare sau locuri cu umiditate ridicată, deoarece rata de absorţie a apei este mai mare de 3%. Gresia şi faianţa din ceramică simplă se păstrează mai bine în spaţii cu trafic normal, fără umiditate mare şi se recomandă utilizarea lor în hol sau bucătărie.
Placă din ceramică porţelanată
Plăcile din ceramică porţelanată sunt de calitate superioară faţă de plăcile din ceramică simplă, fiind utilizată în compoziţia sa argila rafinată şi alte elemente naturale:
- feldspat, un mineral care ajută la reducerea temperaturii din timpul arderii în cuptor;
- kaolin, un mineral fără oxizi de fier, care ajută la obţinerea texturii fine de porţelan prin granulaţia sa
- argilă albă, oferă plasticitate şi rezistenţă în timpul procesului de ardere;
- cuarţ, poate fi utilizat pentru duritate.
Aceste materiale sunt supuse unor temperaturi ce variază între 1200°C şi 1400°C, iar rezistenţa lor constituie cel mai mare avantaj al plăcilor ceramice porţelanate.
Acest tip de placă ceramică poate fi utilizat atât în spaţiile interioare, cât şi în cele exterioare. Plăcile ceramice porţelanate se pretează oricărui spaţiu, indiferent de nivelul de umiditate, datorită caracteristicilor sale impermeabile ( rata de absoriție a apei fiind mai mică de 1% ).
Deşi preţul este mai ridicat faţă de plăcile din ceramică simplă, costul lor se amortizează datorită rezistenţei lor, iar aspectul deosebit se păstrează o lungă perioadă de timp şi nu mai necesită alte investiţii. De altfel, dacă optezi pentru un sistem de încălzire prin pardoseală, plăcile porţelanate, sunt alegerea ideală.
Prin urmare, cea mai potrivită variantă de gresie şi faianţă diferă de locul de amplasare, aspectul dorit şi nivelul de umiditate din încăpere. Pazo ne prezintă o gamă largă de plăci ceramice ideale pentru placarea casei tale. Descoperă cel mai potrivit model pentru tine şi transformă-ţi casa în locuinţa viselor tale!