Programează
o întâlnire!

Caută
Close this search box.
Logo Pazo

Tapet decorativ. Cum alegi tapetul potrivit și în ce camere îl poți folosi

Tapetul, această invenție de 2000 de ani care transformă în mod uimitor și rapid designul și atmosfera oricărei încăperi. În ziua de astăzi nu mai există „tapet pentru baie” sau „tapet pentru bucătărie”, întrucât tehnologiile inovatoare își fac simțită prezența, iar materialele din care sunt confecționate bifează o mulțime de caracteristici: antibacteriene, antifoc, antimurdărie. Totuși, există în continuare anumite criterii de importante atunci când alegi un tapet decorativ. Modul în care este utilizată camera, modelul, materialul, textura, culoarea sunt toți factori de luat în considerare. Un minim research te va ajuta să eviți desingul dezarticulat și, implicit, o cameră de care nu ești mulțumit și în care nu-ți face plăcere să petreci timp. Dacă te simți depășit de situație, poți oricând să lași munca pe seama unui designer de interior, însă următoarele rânduri își propun să te familiarizeze cu tapetul și cu criteriile de care trebuie să ții cont atunci când îl aplici.

Tipuri de tapet decorativ

În următoarele rânduri îți prezentăm cele mai populare tipuri de tapet, care să-ți servească drept inspirație în procesul de redecorare a casei. Un mic pont? Desigur. Asigură-te că tapetul se potrivește cu stilul și atmosfera în care vrei să conturezi o anumită încăpere. Un dormitor romantic cere în mod organic un tapet cu model floral. O baie cere rezistența unui tapet precum cel din fibre nețesute. Tapetul poate fi aplicat pe toți pereții unei încăperi sau doar pe un perete de accent. De asemenea, factori precum dimensiunea și destinația camerei pot restrânge considerabil gama variată de tapete de pe piață și conduce la identificarea modelului potrivit de tapet pentru proiectul tău.

  • tapet din hârtie – compoziția pe bază de celuloză îl face o opțiune ecologică excelentă, însă dezavantajul acestui tip de tapet este faptul că nu se poate curăța cu apă, iar culorile se șterg cu trecerea timpului. Este cea mai economică opțiune de tapet și se recomandă folosirea sa în dormitorul unui copil mic.
  • tapet din vinil – compoziția în care se răgăsește și plasticul face ca acest tapet să fie mai rezistent, lavabil, rezistent la lumină. Întrucât nu permite peretelui să respire, se recomandă folosirea lui în camere ventilate și cu trafic intens.
  • tapet în relief – candidatul ideal pentru acest tip de tapet este camera ai cărei pereți au imperfecțiuni, fisuri, neplaneități. Pentru că se lipește și se îndepărtează cu dificultate, merită să te gândești bine înainte să alegi modelul.
  • tapet din fibre nețesute – compoziția dintr-un amestec de fibre sintetice și naturale permite pereților să respire și are o durabilitate crescută, motiv pentru care este cea mai populară opțiune de tapet pentru băi și bucătării.
  • tapet din fibre de sticlă – compoziția din materiale ecologice și rezistența la foc sunt principalele caracteristici ale acestui tip de tapet.
  • tapet din fibre textile – un tip de tapet luxuriant și de lux în același timp, datorită compoziției din fibre de mătase, bumbac, pâslă, rafie, sub formă de împletituri sau pânze, oferind astfel un efect de excepție. Tapetul din fibre textile implică costuri ceva mai ridicate și necesită montarea de către specialiști.

Tapet decorativ pentru fiecare încăpere

Unul dintre cele mai mari avantaje ale tapetului decorativ este capacitatea de a transforma instant un spațiu, oferindu-i profunzime și stil. În plus, este cea mai economică și mai simplă modalitate de a schimba designul unei încăperi. Grație tehnologiilor actuale, majoritatea tapetelor sunt antibacteriene, antifonice, antimucegai, antifoc, antistropi – ceea ce înseamnă că pot fi folosite până și în camere ca baia și bucătăria. Totuși, pentru a identifica tapetul potrivit pentru proiectul tău, ia în considerare următoarele aspecte:

Model – În funcție de ce vrei să transmită camera respectivă, poți alege între tapete neutre, delicate și tapete vibrante, cum ar fi imprimeul de zebră sau un model luxuriant de frunze tropicale. Un design de tapet geometric Art Deco ar putea fi factorul „wow” pe care l-ai căutat pentru peretele principal din living sau dormitor.

Culoare – Culoarea tapetului ales ar trebui să se potrivească bine cu finisajele ferestrelor, podelor și mobilierului. Alege culori din paleta de culori a restului decorului tău.

Adâncime – Dacă îți dorești ceva care să adauge un strat de textură și o adâncime mai mare a încăperii, optează pentru un tapet texturat. Tapetele cu print de peisaje, 3D, în relief sau flocat sunt opțiuni recomandate pentru a crea un astfel de efect.

Luminozitatea camerei – O cameră cu lumină naturală slabă este candidatul ideal pentru un tapet metalic, întrucât va reflecta lumina mai intens în cameră. O baie de dimensiuni reduse, fără ferestre, se va bucura negreșit de avantajele unui tapet reflectorizant.

Dimensiunea camerei – Tapetul poate face camerele să pară mai mici sau mai mari. În vreme ce toată lumea vrea o baie cât mai spațioasă, un dormitor care inspiră căldură și intimitate poate fi la fel de dezirabil. Dimensiunea modelului de tapet poate face ca o cameră să pară mai mare sau mai mică. Scade vizual dimensiunea unei camere utilizând fototapet la scară de mărime naturală sau un tapet cu imprimare mare și un fundal mai închis. Modelul și contrastul de culoare vor oferi iluzia optică de a apropia pereții pentru o senzație mai confortabilă a camerei. În funcție de culoare și model, un tapet cu model mic poate face ca o cameră mică să pară mai mare sau o cameră mare să pară și mai mare. În cazul în care vrei să influențezi optic înălțimea camerei, află că dungile orizontale fac ca un perete să pară mai lung, în timp ce dungile verticale dau iluzia de înălțime.

Cum aplici tapetul pe perete

Datorită noilor tehnici precum tapetul adeziv, nu mai este nevoie să aplici pasta pe tapet și să o lași să se înmoaie înainte de aplicare. Totuși, în funcție de materialul din care este confecționat, tapetul se aplică diferit. Pașii generali implică curățarea pereților, pregătirea lor cu grund izolator, nivelarea orificiilor și crăpăturilor, aplicarea tapetului în direcția luminii naturale, cu ajutorul unui șnur de trasare. Însă așa cum am menționat și mai devreme, anumite tapete din materiale prețioase sunt dificil de aplicat și este indicată solicitarea specialiștilor pentru a te putea bucura de un rezultat satisfăcător.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm să-l distribui prietenilor:

Ultimele tendințe