SfaturiLucruri esențiale de care să ții cont atunci când alegi gresia și faianța
Lucruri esențiale de care să ții cont atunci când alegi gresia și faianța

Lucruri esențiale de care să ții cont atunci când alegi gresia și faianța

Dacă plănuiești să amenajezi sau redecorezi locuința, probabil că un rol important rol revine plăcilor de gresie și faianță. Acestea pot avea o responsabilitate uriașă în ceea ce privește atmosfera creată, designul și, totodată, confortul și calitatea vieții. Spre deosebire de trecut, când plăcile de gresie și faianță se alegeau exclusiv în funcție de model (pattern, culoare), astăzi ne bucurăm de gresie și faianță cu proprietăți tehnice uimitoare și modele din cele mai diverse. Pentru că poate fi copleșitor sau dificil să alegi gresia și faianța pentru locuința ta, următoarele rânduri își propun să-ți ofere câteva repere care să te ajute să identifici cele mai potrivite variante.

Gresie și faianță mată sau lucioasă?

Cea mai proeminentă caracteristică a plăcilor de gresie și faianță mată este natura lor antiaderentă, ceea ce le determină să fie o opțiune de pardoseală ideală pentru toate spațiile, de la cele cu umiditate crescută la cele cu trafic intens. De asemenea, gresia și faianța mată reprezintă o alegere potrivită pentru zonele predispuse intemperiilor, cum ar fi terasa sau împrejurimile piscinei. Plăcile mate de gresie și faianță oferă un aspect foarte elegant, indiferent dacă sunt instalate pe podea sau perete. Cu aspectul lor nefinisat și natural, plăcile mate de gresie și faianță pot fi alese pentru a contura spații cu senzație rustică sau contemporană.

Plăcile de gresie și faianță lucioasă fac orice spațiu să pară mai mare. Cu o suprafață lustruită și strălucitoare, plăcile lucioase oferă beneficiul de a reflecta lumina, ceea ce poate face ca zonele mici să se simtă mai mari, făcându-le o alegere de top pentru camerele slab iluminate. De asemenea, suprafața netedă și lustruită face ca gresia și faianța lucioasă să fie extrem de ușor de curățat. Cu o simplă ștergere folosind o cârpă sau un mop, curățarea plăcilor nu putea fi mai ușoară, ceea ce le face o opțiune populară pentru bucătării și băi. Totuși, în timp ce plăcile de gresie și faianță cu finisaj lucios sunt ușor de curățat, suprafața lor strălucitoare poate însemna că urmele de apă și petele sunt mai vizibile. Ca rezultat, vor necesita o curățare frecventă pentru a le menține aspectul curat.

Modele gresie și faianță

Există o varietate impresionantă de modele de gresie și faianță pe piață, însă cele mai populare includ:

Plăci ceramice de gresie și faianță cu efecte naturale. Tehnologia a avansat atât de mult încât astăzi ne putem bucura de podele din ceramică care imită perfect lemnul sau marmura, cu o durabilitate și alte proprietăți tehnice uimitoare. Această categorie de plăci de gresie și faianță îmbină nevoia de mediu calm și relaxant, inspirat din natură, cu stilul de viață modern (necesitatea de podele inteligente, care au caracteristici antipete, antiaderență, antimicrobi).

Gresie și faianță de dimensiuni mari. Nu numai că aceste plăci pot contura o atmosferă contemporană, fluidă, fără segmentarea vizuală prin chituri. Plăcile foarte mari se leagă și de designul de wellness, deoarece simplifică întreținerea casei.

Gresie și faianță terrazzo. Terrazzo este unul dintre cele mai durabile materiale de pardoseală disponibile astăzi. Odată etanșat corespunzător, materialul este impermeabil la apă și pete. Aspectul acestui material oferă un efect energic și elegant pentru spațiile interioare și exterioare. Terrazzo reține eficient căldura, deci este o alegere excelentă pentru încălzirea prin pardoseală. În plus, poate fi turnat în orice matriță, așa că poate fi folosit pentru a crea mobilier și articole pentru casă.

Rezistență și durabilitate

Gresia și faianța cu care alegi să-ți decorezi locuința trebuie să reziste la rigorile vieții de zi cu zi. Din fericire, există o modalitate standardizată prin care producătorii de plăci de gresie testează și clasifică rezistența lor: evaluarea PEI. Evaluarea PEI implică fricționarea plăcii de gresie cu un instrument abraziv pentru a simula traficul pietonal. Plăcile de gresie și faianță sunt șlefuite de până la 12.000 de ori și apoi verificate pentru a vedea dacă prezintă un semn vizibil. Cu cât gresia rezistă mai mult la frecare fără a prezenta uzură, cu atât ratingul este mai mare. Există 5 niveluri PEI, unde nivelul 1 reprezintă o rezistență foarte scăzută la uzură și 5 o rezistență ridicată. Totuși, un lucru de reținut este că nu trebuie întotdeauna să cumperi gresia cu cel mai mare rating PEI, ci pe aceea cu un rating suficient de mare pentru utilizarea dorită (podea, pereți, trafic intens, trafic redus).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.